CC_Didactisch2Voorbereiding op de kookactiviteit

Tips voor een vlot verloop van de kookactiviteiten in de klas.

Voorbereiding, best 2 weken vooraf

Kies een haalbaar recept: houd rekening met je doelgroep en de beschikbare ruimte en accommodatie: is een kookplaat of oven vereist, een lavabo aanwezig, scherpe messen en wat kracht nodig om sommige ingrediënten te snijden? Veel recepten zijn relatief eenvoudig en kunnen gemakkelijk in je klaslokaal klaargemaakt worden zonder uitgebreide kookinrichting.

  • Probeer vooraf het recept zelf eens uit. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
  • Vergeet zeker niet na te vragen of er leerlingen allergisch zijn voor bepaalde voedingsstoffen.
  • Maak groepjes van maximaal 6 leerlingen, zodat iedere leerling actief kan mee werken.
  • Voorzie een tijdsblok van minstens 90 minuten  om de kookactiviteit tot een goed einde te brengen.
  • Vraag hulp van ouders bij de kookles of integreer je kookactiviteit in een hoekenwerk of doorschuifactiviteit, waar sommige groepjes zelfstandig werken, terwijl anderen onder jouw begeleiding koken. Het is namelijk heel moeilijk om drie of vier groepjes tegelijkertijd te begeleiden bij het koken.
  • Is er geen wasbak in de klas, voorzie dan een plastic bakje of een wasteil met water om groenten en fruit af te spoelen.
  • Bereid je boodschappen grondig voor. Van sommige voedingsmiddelen voorzie je het best wat reserve.

CC_Didactisch1Tip: Je kan je boodschappen ook met je leerlingen voorbereiden: hoeveelheden berekenen en een boodschappenlijstje maken. Een uitstap naar de winkel behoort tot de mogelijkheden, of je kan samen met je leerlingen een bestelling ingeven via een website, met levering in de school.

Wie weet zijn er leerlingen die sommige ingrediënten (fruit of groenten) uit de eigen tuin kunnen meebrengen?

Ook leuk is om enkele weken vooraf wat gemakkelijke groenten (sla, waterkers, radijsjes …) of keukenkruiden te zaaien in potjes, die je daarna bij het koken gebruikt.

Deze organisatiefiche helpt je om een duidelijk zicht te krijgen op de organisatie.

Maak duidelijke afspraken in verband met:

Werkhouding en veiligheid:

  • gebruik van het materiaal
  • let op met verwarmingselementen (frituurketel, oven, kookplaat, ...)
  • verdeling van de taken
  • eindopruim en afwas: hierbij kunnen de leerlingen zeker ook helpen. Laat hen eventueel een keukenhanddoek en een schortje van thuis meebrengen.
  • snel-klaar-activiteiten: wat kan je doen na het opruimen?


Hygiëne:

  • handen wassen
  • proper werkoppervlak
  • afval en voedingsmiddelen gescheiden houden: zet bij elk werkgroepje een afvalbakje op de banken
  • koel te bewaren voedingsmiddelen plaats je onmiddellijk terug in de koelkast
  • niet eten tijdens de bereidingstijd
  • lang haar doe je in een staart en sieraden en armbanden doe je het best uit

Het afsprakenblad "Echte koks doen het zo" kan als basis dienen om deze afspraken duidelijk op een rijtje te zetten.