Zelf linzen kweken

download print

Linzen overzichtsbeeld 2

Benodigdheden:

  • 8 mandarines ou clémentines
  • Cellophane
  • Corde de boulanger ou ruban d'emballage
  • Ciseaux
  • Impression du patron
  • Ruban adhésif fantaisie (ex. Washi)
  • Ruban adhésif transparent

Werkwijze zaaipot

1. Snij de petfles doormidden

2. Maak met de puntsel een gaatje in de dop.

Linzen kweken 01 

Linzen kweken 02

3. Knip een zestal katoenen touwtjes af met een lengte van 20 cm en knoop deze samen.

 4. Steek de touwtjes door het gaatje in de dop. De knoop moet aan de binnenkant van de dop zitten. Draai de dop opnieuw op de fles.

Linzen kweken 03

Linzen kweken 04

4.  Steek de top van de fles omgekeerd in het onderste deel van de petfles. Zorg ervoor dat de touwtjes de bodem raken. De touwtjes zorgen straks voor de toevoer van water naar de potgrond.

5.  Vul de fles voor 1/3 met potgrond. Verdeel de uiteinden van de touwtjes over de oppervlakte en vul nadien verder aan met potgrond. Blijf ongeveer 2 cm onder de rand van de fles.

Linzen kweken 05

Linzen kweken 06

6. Vul het onderste deel met water. Zorg dat de touwtjes in het water hangen.

7.  Druk nu het linzenzaadje ongeveer 2,5 cm in de potgrond. Je kan een aantal zaadjes planten maar respecteer een afstand van ongeveer 3 cm tussen de zaden.

Linzen kweken 07

Linzen kweken 08

8. Plaats de zaaipot op een lichte en warme plaats. Zorg ervoor dat grond vochtig blijft en dat er genoeg luchtdoorvoer is.

 9. Linzenplanten kunnen wel 75 cm hoog worden. Het kan noodzakelijk zijn om je plant te ondersteunen met een paar bamboestokken of nadien te verplanten naar een zonnige plek.

Linzen kweken 09

Linzen kweken 10

10. Je kan de linzen 80 tot 100 dagen nadat je ze geplant hebt oogsten. De linzen zijn rijp wanneer de onderste zaaddozen een schuddend geluid maken als je eraan rammelt of geelbruin zijn.

 

 Linzen kweken 11