(On)hygiënische handelingen

download download print

Doelgroep: bovenbouw

Doelstelling:

Kinderen inzicht geven in de principes van voedselhygiëne.

Activiteit : zoek de  fouten

(groepswerk)

De leerlingen zetten zich in groepjes van vier personen. De leerlingen krijgen allemaal een tekening (bijlage 1) waarop tien onhygiënische handelingen  gebeuren. Het is aan de leerlingen om deze foute handelingen in kaart te brengen.

Bespreek nadien klassikaal de tien foute handelingen.

hygiene.jpg

De tien fouten

1. Contact tussen bewerkte en onbewerkte eet- en drinkwaren kan besmetting veroorzaken, ook in de koelkast. Maar je kan dit vermijden als je de volgende hygiënische afspraken opvolgt:

 • sla rauwe en onbewerkte producten niet op bij bereide en bewerkte producten;
 • zet vlees of vis niet met groenten op hetzelfde schap ;
 • bewaar rauwe kip of rauw vlees onderin de koelkast, zodat er geen vocht uit kan druipen op ander voedsel;
 • dek alle producten af (met een deksel, folie, …).

2. Laat de deur van een koelkast niet open staan. De temperatuur in de koelkast voorkomt dat microben zich vermenigvuldigen. Als je de deur te lang open laat, stijgt de temperatuur en kunnen microben zich vermenigvuldigen.

3. Zorg dat je voeding afgedekt is. Zo voorkom je dat vliegen schadelijke microben op de voeding kunnen plaatsen.

4. Eieren horen thuis in een evenwichtige voeding. Ze bevatten veel goede eiwitten. Het is zeer belangrijk om te weten of een ei nog vers is. Hiervoor bestaan er enkele handige technieken en tips...

 •  Luister naar het ei!
  Als je lichtjes schudt met een ei kan je het verschil merken tussen een vers en een oud ei. Een vers ei mag geen geluid maken, een oud ei zal je aan de binnenkant horen loszitten.
 • Gebruik water met zout
  Dit is een vlugge testmethode om te achterhalen of een ei nog vers is of niet. Je neemt 1 liter water en 100 gram zout. Als je het ei in het zout water legt zal: een vers ei op de bodem blijven liggen; een oud ei zal met de stompe zijde omhoog komen ( de luchtkamer in het ei wordt groter );een rot ei boven blijven drijven.
 • Het meest betrouwbaar is de datum te weten. Als je een pakje eieren koopt staat de datum soms niet vermeld op de eieren. Kijk daarom goed op de verpakking en breng voorzichtig de houdbaarheidsdatum aan op de eieren. Eieren kun je het beste koel en droog bewaren, bijvoorbeeld in de koelkast. Bij een goede bewaring blijft een ei ongeveer 28 dagen vers.

Weetje: op ieder gekocht ei vind je ook een ei-code. Deze vertelt alles over de herkomst van het ei, maar niet over de versheid ervan.

 • Het eerste nummer geeft aan uit wat voor soort legkippenbedrijf het ei komt:
  0 = biologisch (ei), 1 = vrije-uitloop (ei), 2 = scharrel (ei), 3 = kooi (ei)
 • De letters vertellen uit welk land het ei afkomstig is.
  Als er BE op staat, weet je bijvoorbeeld dat het ei uit België komt.
 • De viercijfers die volgen na het landenkenmerk, zijn het registratienummer van het legkippenbedrijf.

5. Bedek je wondjes met een pleister wanneer je eten bereidt. Zo kunnen schadelijke microben van de wond niet in het voedsel terecht komen.

6. Houd een papieren zakdoekje voor je mond wanneer je niest of hoest. Zo kunnen infecties zich minder vlug verspreiden.

7. Al de materialen die met voedsel in aanraking komen, moeten goed proper gehouden worden. Was ze grondig af met warm water en afwasmiddel en droog ze af met een propere handdoek. Neem iedere dag een propere keukenhanddoek en gebruik deze alleen voor het keukenmateriaal af te drogen. Handen droog je af met een andere handdoek.

8. Het is raadzaam eerst de groenten te snijden alvorens het vlees, de vis of het gevogelte te snijden. Was keukengerei dat in aanraking gekomen is met rauw vlees of rauwe kip altijd eerst grondig af alvorens je het voor iets anders gebruikt.

9. Respecteer de houdbaarheidsdatum van voedingswaren! De voedingswaren kunnen bedorven zijn zonder dat het altijd zichtbaar is.

 • Producten met de vermelding "te gebruiken tot..." op het etiket, mogen na het verstrijken van de uiterste consumptiedatum niet meer worden gebruikt.
 • De kwaliteit van producten met de vermelding "ten minste houdbaar tot..." is na het verstrijken van de datum van minimale houdbaarheid niet meer gegarandeerd. Smaak-, geur- of kleurafwijkingen zijn mogelijk.

10. Het gebruik van een brooddoos wordt dan wel aangeraden (milieuvriendelijk), maar denk er ook wel aan dat bij warm weer je je brooddoos op een koel plekje bewaart tot de middagpauze.
Tip: Je kan zelf een ingevroren flesje water meenemen: lekker fris om te drinken en het houdt de lunch tot de middag fris.

Bijlage(n)