Hoe vul je een brooddoos lekker en evenwichtig?brooddoos1

Vele kinderen blijven 's middags op school eten en brengen een lunchpakket van thuis mee. Een middagmaal is zeer belangrijk, want het behoort tot de drie hoofdmaaltijden van de dag. Na al het leren en ravotten hebben kinderen behoefte aan een stevige en lekkere brok energie boordevol vitaminen en mineralen.

Wat zit er in jouw brooddoos?

Hieronder enkele tips voor kinderen (en hun ouders) voor een lekkere en evenwichtige brooddoos.Hoewel het natuurlijk voornamelijk de ouders zijn, die er voor zorgen wat er mee naar school genomen wordt kan je als leerkracht hier zeker ook een stimulerende rol in hebben.

De brooddoos

Als kinderen hun naam in sierlijke letters op hun brooddoos schrijven of er mooie stickers op mogen kleven smaakt de inhoud onmiddellijk veel lekkerder.

Ook bij het vullen van de brooddoos is inbreng van het kind  belangrijk, door mee te kunnen kiezen welk beleg of stuk fruit er meegenomen wordt... 

Brood

Bruin brood en wit brood leveren praktisch evenveel energie. Toch zijn bruine broodsoorten  en volkorenbrood gezonder, omdat ze meer voedingsvezels, vitaminen en mineralen bevatten.

Klagen kinderen dat ze liever wit brood eten? Maak dan een dubbele boterham met aan de ene kant donker brood en aan de andere kant wit brood.

 Snijd boterhammen eens in een andere vorm: 'op zijn Engels in driehoekjes, rechthoekjes, reepjes of gebruik uitsteekvormpjes (om koekjes te bakken).

Rol de boterham op in plaats van hem toe te vouwen. Draai de rol dan in een kleurrijke servet. Met een strik er rond is het helemaal feest.

Je kan gewone boterhammen ook eens vervangen door (gevulde) volkoren pitabroodjes, ciabatta, naan of andere speciale broodsoorten.

Boterhammen in de vorm van een gezichtje zijn altijd een succes: ogen van olijfjes of druifjes, een radijs als neus, een stukje paprika als mond, geraspte wortel als haar...

Kinderen zijn zot van brochettes en spiesjes: snij eens een boterham in stukjes en prik ze op een spiesje. Tussen elke hap kan je een druif of een kerstomaatje prikken.

Beleg

Een laagje margarine  of boter mag niet ontbreken. Wissel af tussen vlees en kaas, hartig en zoet en magere soorten beleg. Gebruik slechts af en toe vettere soorten beleg.

Belangrijke basisregel is: brood eet je met beleg en niet omgekeerd! 

Groenten en fruit

Fruit en groenten kunnen ook als boterhambeleg of in een extra potje: stukjes wortel of komkommer, sla of tomaat (kerstomaatjes vallen bij kinderen erg in de smaak), banaan, aardbei, radijsjes, druifjes...

Fruit en groenten zijn gezonde tussendoortjes, als je ze verpakt in snoeppapier wordt het een echt snoepfestijn.

Dessert

Als dessertje kan je kiezen voor wat fruit, of een vers kaasje of yoghurt met fruit. Koekjes of snoep kan je vervangen door gedroogd fruit  (rozijnen, dadels, abrikozen,...)  Ook een droog koekje kan af en toe als dessert of als tussendoortje.

Drankjes

De ideale dorstlesser is water. Je kan ook melk drinken of puur fruitsap (Opgelet puur fruitsap bevat ook enige suikers). Limonades en frisdranken bevatten veel suikers en mijd je daarom best.

Een leuke boodschapbrooddoos2

Mama of papa kunnen op een hard gekookt ei een leuk woordje achterlaten, de naam van hun kind of een kleine tekening…

Op een banaan kan de naam van het kind geschreven worden door er met een mesje in te kerven. De snijlijnen kleuren snel zwart.

Een stiekem in de brooddoos gestoken briefje (mopje, smakelijk eten, kusje van mama en papa...) zal zoon- of dochterlief aangenaam verrassen.

Variatie!

Brood is in ons land de traditionele middagmaaltijd. Maar er zijn veel alternatieven. Kinderen kunnen ook genieten van een pasta- of rijstsalade. Die kan de avond voordien klaargemaakt worden en afgedekt in de ijskast bewaard worden.

Soms kunnen restjes van het eten van de vorige avond omgetoverd worden tot een smaakvol koud gerechtje in de brooddoos.

brooddoos3