Hoe vul je een brooddoos lekker en evenwichtig?
Vele kinderen blijven 's middags op school eten en brengen een
lunchpakket van thuis mee. Een middagmaal is zeer belangrijk, want
het behoort tot de drie hoofdmaaltijden van de dag. Na al het leren
en ravotten hebben kinderen behoefte aan een stevige en lekkere
brok energie boordevol vitaminen en mineralen.
Wat zit er in jouw brooddoos?
Hieronder enkele tips voor kinderen (en hun ouders) voor een
lekkere en evenwichtige brooddoos.Hoewel het natuurlijk
voornamelijk de ouders zijn, die er voor zorgen wat er mee naar
school genomen wordt kan je als leerkracht hier zeker ook een
stimulerende rol in hebben.
De brooddoos
Als kinderen hun naam in sierlijke letters op hun brooddoos
schrijven of er mooie stickers op mogen kleven smaakt de inhoud
onmiddellijk veel lekkerder.
Ook bij het vullen van de brooddoos is inbreng van
het kind belangrijk, door mee te kunnen kiezen welk
beleg of stuk fruit er meegenomen wordt...
Brood
Bruin brood en wit brood leveren praktisch evenveel energie.
Toch zijn bruine broodsoorten en
volkorenbrood gezonder, omdat ze meer voedingsvezels, vitaminen en
mineralen bevatten.
Klagen kinderen dat ze liever wit brood eten? Maak dan een
dubbele boterham met aan de ene kant donker brood en aan de andere
kant wit brood.
Snijd boterhammen eens in een andere
vorm: 'op zijn Engels in driehoekjes, rechthoekjes,
reepjes of gebruik uitsteekvormpjes (om koekjes te bakken).
Rol de boterham op in plaats van hem toe te vouwen. Draai de rol
dan in een kleurrijke servet. Met een strik er rond is het helemaal
feest.
Je kan gewone boterhammen ook eens vervangen door (gevulde)
volkoren pitabroodjes, ciabatta, naan of
andere speciale broodsoorten.
Boterhammen in de vorm van
een gezichtje zijn altijd een succes:
ogen van olijfjes of druifjes, een radijs als neus, een stukje
paprika als mond, geraspte wortel als haar...
Kinderen zijn zot van brochettes
en spiesjes: snij eens een boterham in
stukjes en prik ze op een spiesje. Tussen elke hap kan je een druif
of een kerstomaatje prikken.
Beleg
Een laagje margarine of boter mag
niet ontbreken. Wissel af tussen vlees en kaas, hartig en zoet en
magere soorten beleg. Gebruik slechts af en toe vettere soorten
beleg.
Belangrijke basisregel is: brood eet je met beleg en niet
omgekeerd!
Groenten en fruit
Fruit en groenten kunnen ook
als boterhambeleg of in
een extra potje: stukjes wortel of komkommer,
sla of tomaat (kerstomaatjes vallen bij kinderen erg in de smaak),
banaan, aardbei, radijsjes, druifjes...
Fruit en groenten zijn gezonde tussendoortjes, als je ze verpakt
in snoeppapier wordt het een echt
snoepfestijn.
Dessert
Als dessertje kan je kiezen voor wat fruit, of een vers kaasje
of yoghurt met fruit. Koekjes of snoep kan je vervangen
door gedroogd fruit (rozijnen, dadels,
abrikozen,...) Ook een droog koekje kan af en toe als dessert
of als tussendoortje.
Drankjes
De ideale dorstlesser is water. Je kan ook
melk drinken of puur fruitsap (Opgelet puur fruitsap bevat ook
enige suikers). Limonades en frisdranken bevatten veel suikers en
mijd je daarom best.
Een leuke boodschap
Mama of papa kunnen op een hard gekookt ei een leuk woordje
achterlaten, de naam van hun kind of een kleine tekening…
Op een banaan kan de naam van het kind geschreven worden door er
met een mesje in te kerven. De snijlijnen kleuren snel zwart.
Een stiekem in de brooddoos gestoken briefje (mopje, smakelijk
eten, kusje van mama en papa...) zal zoon- of dochterlief aangenaam
verrassen.
Variatie!
Brood is in ons land de traditionele middagmaaltijd. Maar er
zijn veel alternatieven. Kinderen kunnen ook genieten van
een pasta- of rijstsalade. Die kan de avond
voordien klaargemaakt worden en afgedekt in de ijskast bewaard
worden.
Soms kunnen restjes van het eten van de vorige avond omgetoverd
worden tot een smaakvol koud gerechtje in de brooddoos.
