Slabootje met rijstballetje en tomaatjes

50 min.
print

Rijstballetjes -in -een -kleurrijk -slabootje -645x 645

Benodigdheden:

Dit heb je nodig:

  • kookpot
  • vergiet
  • zeef
  • keukenschaar
  • glas of koffiekop
  • mengkommen
  • lepels
  • messen
  • snijplanken
  • pan met antiaanbaklaag

Ingrediënten voor 12 kinderen:

Voor de balletjes:

  • 1 plantje platte peterselie
  • 2 eieren
  • 4 eetl. geraspte emmentaler
  • 100 g basmatirijst
  • 130 g maïs (blik)
  • 4 eetl. paneermeel
  • 2 eetl. olijfolie
  • peper en zout 

Voor de kleurrijke bootjes:

  • 12 blaadjes van Romeinse slaharten
  • 16 rode snoeptomaatjes
  • 16 gele snoeptomaatjes
  • 2 lente-uitjes
  • 1/2 plantje bieslook
  • 2 eetl. olijfolie
  • 1 eetl. wittewijnazijn
  • zwarte peper (molen)

Voorbereiding

  • Kook de rijst gaar in lichtgezouten water (kooktijd: zie verpakking). Giet af, laat uitlekken en afkoelen.
  • Spoel de maïs onder koud water en laat uitlekken.
  • Pluk de blaadjes van het plantje peterselie, doe in een glas of koffiekop en knip in stukjes.
  • Breek de eieren in een mengkom.

Bereiding

  1. Doe de koude rijst samen met de maïs, de geraspte emmentaler, de stukjes peterselie en het paneermeel bij de eieren. Meng goed. Kruid met peper en zout. Dek af met een keukenhanddoek en laat 30 min. opstijven in de koelkast.
  2. Maak intussen het tomatenslaatje: snij de snoeptomaatjes in 4 en de lente-uitjes in dunne ringetjes. Knip het bieslook in kleine stukjes.
  3. Meng 2 eetl. olijfolie met 1 eetl. wittewijnazijn en meng onder het tomatenslaatje. Kruid met zwarte peper en zout.
  4. Verdeel het tomatenslaatje over de blaadjes sla.
  5. Rol ± 12 balletjes van het rijstmengsel.
  6. Verhit 2 eetl. olijfolie in een pan met antiaanbaklaag en bak de balletjes ± 10 min. goudbruin aan alle kanten.

Afwerking

Leg een balletje in elk slabootje en serveer meteen.

Wie doet wat?

Volwassene

  • De rijst koken en afgieten.
  • Het blik maïs openen.
  • De lente-uitjes fijnsnipperen.
  • De balletjes bakken.

Kinderen

  • De maïs spoelen en laten uitlekken.
  • De peterselie en het bieslook in stukjes knippen.
  • De rijst met de andere ingrediënten mengen.
  • De kerstomaten in stukjes snijden.
  • De balletjes rollen.

Voedingswaarde* per kind

Energie:

118 kcal

Eiwitten:

4,2 g

Zout:

0,2 g

Vezels:

1,3 g

Vetten

6,2 g

(waarvan) verzadigde vetzuren:

1,8 g

Koolhydraten:

10,7 g

(waarvan) suikers:

2,4 g

* op basis van ingrediëntenlijst

Geschatte kostprijs per kind: 0,80 €