Weet wat je eet: ingrediënten van onze recepten

Aalbessen / rode bessen

Aalbessen / rode bessen

 

Rode bessen groeien in trosjes aan de rodebessenstruik en hebben een licht zurige smaak. Zorg dat ze mooi glanzend en stevig zijn wanneer je ze plukt of koopt. Als ze nog aan de takjes hangen, was je ze beter eens voor je ze opeet of verwerkt in een gerecht. Ze zijn ideaal om een ijsje te versieren of om te verwerken in gelei. Je kan ze natuurlijk ook door een fruitsla mengen of ze in een fruittaart of een crumble verwerken samen met ander zomerfruit.

Aardbei

Aardbei

 

De aardbei is oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Amerika. Nu wordt hij bijna overal ter wereld geteeld. In België worden ze zowel in serres als in openlucht gekweekt. Het is een rode vrucht die fris en zoet smaakt. Je kan aardbeien zo eten, ze worden ook vaak verwerkt in jam en yoghurt.

Agavesiroop

Agavesiroop

 

Agavesiroop lijkt op honing: het is een gelijkaardige kleverige brij maar dan iets dunner. Agavesiroop is afkomstig van de agave, een cactusachtige plant die vooral voorkomt in Mexico. Agavesiroop is een suikervervanger die 25 % zoeter is dan gewone kristalsuiker.

Ahornsiroop

Ahornsiroop

 

Ahornsiroop of esdoornsiroop is een zoete stroop gemaakt van het sap van de Canadese esdoorn. De zoete smaak van deze lekkernij lijkt op die van witte suiker, waardoor velen ze erg lekker vinden. Ahornsiroop wordt in België niet zoveel gebruikt, maar is vooral in Amerika erg populair. Daar combineren ze de heerlijke "maple syrup" met vrijwel alles, gaande van pannenkoeken, wafels en roomijs tot zure zuivelproducten, ontbijtgranen en thee.

Amandelmelk

Amandelmelk

 

Amandelmelk wordt gemaakt op basis van amandelnoten. Die worden eerst geweekt in water, dan afgegoten en gemixt tot een puree. Door opnieuw water toe te voegen krijg je amandelmelk. Het bevat geen lactose en is dus een perfect plantaardig alternatief voor mensen die geen gewone koemelk kunnen verdragen. Je kan het gewoon zo drinken of gebruiken in gebak, pannenkoeken …

Amandelnoten

Amandelnoten

 

Amandelen vind je in 3 vormen terug in de winkel: amandelpoeder, amandelschilfers en ontbolsterde amandelen. De meeste amandelnoten komen uit de Verenigde Staten.

Van ontbolsterde amandelen is de ruwe dop verwijderd, maar ze hebben wel nog een bruin velletje. Daardoor bewaren ze langer. Als je amandelen fijnhakt met hun bruine velletje, geeft dat een licht bittere smaak. Je kan de amandelen eerst pellen door ze met kokend water te overgieten. Als de velletjes beginnen los te laten, spoel je de amandelen met koud water. Ten slotte knijp je ze uit het losse bruine vliesje.

Amandelen zijn onder andere rijk aan magnesium en calcium. Ze worden vaak gebruikt in gebak en desserten. Gepelde amandelen kan je zonder vetstof grillen in een pan met antiaanbaklaag, en gebruiken in slaatjes.

Ananas

Ananas

 

Ananas is een exotische vrucht, die onder andere in Costa Rica en Brazilië groeit, waar hij oorspronkelijk werd ontdekt door Indiaanse stammen. Het duurt wel 18 maanden tot een ananas rijp is. De vruchten zijn het hele jaar door beschikbaar en worden met schepen naar ons land gevaren. De vrucht heeft een dikke bruine schil en sappig geel vruchtvlees. Je kan heel wat lekkere gerechtjes maken met ananas, koud of warm. Denk maar aan de bekende 'pizza Hawaï' Ook het sap is lekker en zoet. Ananas bewaar je best op kamertemperatuur, in de koelkast heeft hij te koud!

Appel

Appel

 

De appel is in ons land heel populair fruit. Ze worden in verschillende kleuren, soorten en smaken in België geteeld, vooral in de streek van Haspengouw. Ze worden geplukt in september en oktober en worden daarna bewaard in grote koelcellen. Zo hebben we het hele jaar door lekkere Belgische appelen. We gebruiken ze bij slaatjes als voorgerecht, gevuld bij de hoofdschotel of in desserten zoals appelgebak of sorbet. Ze zijn ook zeer lekker als gezonde snack. Je kan ze dus rauw eten, maar ook koken of bakken. In verhalen en sprookjes is de appel populair. Denk maar aan Sneeuwwitje en Willem Tell.

Avocado

Avocado

 

In de winkel vind je 2 soorten avocado's: de klassieke en de Hass-avocado's.

Klassieke avocado's hebben een fijne, mat donkergroene schil. Het vruchtvlees is gelig en heeft een speciale, romige smaak die aan noten doet denken. Als je een klassieke avocado koopt, is die nog niet helemaal rijp. Je moet hem nog een paar dagen laten liggen op kamertemperatuur, het liefst naast een peer, banaan of kiwi. Een avocado is rijp als de schil bij een duwtje lichtjes meegeeft.

Hass-avocado's hebben een zwarte, korrelige en iets dikkere schil. Het vruchtvlees is hier eerder lichtgroen, stevig en smaakt meer naar noten. In de winkel staat op het etiket "ready to eat"-avocado's, omdat je ze meteen kan opeten.

Avocado's, onder andere een bron van vitamine E, worden gebruikt in guacamole, een Mexicaanse saus. Andere hoofdingrediënten zijn limoensap, chilipeper en koriander. Avocado's zijn ook lekker in een slaatje.