Weet wat je eet: ingrediënten van onze recepten

Bacon

Bacon

 

Bacon, het Engelse woord voor spek, is een vet stuk vlees uit de rug of de buik van het varken. Het wordt gezouten en gerookt en in heel fijne sneetjes gesneden. Dit in tegenstelling tot spekreepjes waarbij dikke stukken spek in blokjes worden gesneden. Bacon wordt vaak gebakken in de pan of de oven en, vooral door de Engelsen of de Amerikanen, als ontbijt gegeten, samen met een eitje. Wij eten het vaak bij het aperitief, bijvoorbeeld rond gedroogde pruimen gerold.

Banaan

Banaan

 

Bananen groeien alleen in warme vochtige gebieden. Oorspronkelijk zijn ze afkomstig uit Azië. De bananen die je nu in de winkel vindt komen vooral uit Zuid- en Midden-Amerika en Afrika. De banaan wordt knalgroen geoogst en krijgt zijn gele kleur als die verder rijpt tijdens het transport en in rijperijen. Wist je trouwens dat bananen ondersteboven in een tros aan een boom groeien? Hierdoor krijgen ze hun kromme vorm. Leg bananen nooit in de koelkast, want dan wordt de rijping onderbroken en kleurt de schil snel bruin en daarna zwart. Bananen geven veel energie en zijn daarom een ideaal tussendoortje tussen sport en spel.

Basilicum

Basilicum

 

Basilicum is een plant die afkomstig is uit Azië. Daar is het nog altijd een heilige plant die bij elke tempel groeit. Basilicum is een zeer geurig kruid, dat een sterke smaak geeft. Vooral in mediterrane gerechten wordt het veel gebruikt. Je kent misschien wel het slaatje met tomaten, mozzarella en basilicum, dat vanuit Italië ook bij heel wat Belgen populair werd? Verse basilicum mag je nooit mee koken omdat de smaak dan verdwijnt.

Bieslook

Bieslook

 

Bieslook is familie van ui, prei, knoflook en sjalot. Het heeft een pittige smaak en is het lekkerst vers. Je kan bieslook fijn snijden of knippen. Bieslook voeg je het best pas op het einde van een bereiding toe en laat je dus niet mee koken, omdat het dan zijn smaak verliest.

Bieslook is heerlijk bij gerechten met eieren, met salades, in soepen of in sausen. Ook bij verse kaas, gegrilde vis en vleesschotels past bieslook perfect. Het versterkt bovendien de smaak van kalfsvlees en gevogelte.

Bladerdeeg

Bladerdeeg

 

Bladerdeeg bestaat uit laagjes deeg en vetstof. Je bekomt het door het deeg herhaaldelijk dubbel te plooien zonder het plat te drukken. Het is een licht en krokant deeg dat men zowel voor zoete als hartige bereidingen gebruikt (vol-au-vent, taarten, quiche …).

Bloemkool

Bloemkool

 

Bloemkool is een groente uit onze streek, die bij ons in de lente en zomer groeit. Deze populaire kool behoort tot dezelfde familie als de broccoli. Bloemkool wordt in volle grond geteeld. Zodra de bloemkool gevormd is, maar nog niet te dik is, moeten de bladeren manueel gesloten worden. Zo blijft de kool mooi gesloten en wit.

Je kan bloemkool rauw eten, bijvoorbeeld met een dipsausje, koken of verwerken in tal van andere gerechten. 'Bloemkool in witte saus' is een traditioneel gerecht dat in veel Belgische gezinnen vaak op tafel komt.

Boerenkool

Boerenkool

 

Boerenkool is een wintergroente die vooral in Nederland populair is en in België wat minder bekend. Deze koolsoort bevat nochtans veel vitamines en mineralen. Meestal worden de bladeren gewoon gestoofd en geserveerd met aardappelen en vlees, maar je kan ze ook verwerken in een quiche, in een pasta (bv. met spekreepjes) of in een groene smoothie.

Bosbessen / blauwe bessen

Bosbessen / blauwe bessen

 

Bosbessen zijn heel gezond en bevatten veel antioxidanten. De blauwe bessen zijn echt zomerfruit. Ze moeten mooi indigoblauw zijn met een zilverachtige waas en goed stevig aanvoelen. Wees voorzichtig als je de bessen wast, want ze zijn behoorlijk fragiel. Eet ze zo snel mogelijk na aankoop op. Dan bevatten ze namelijk het meeste vitamines. Je kan ze zo uit de hand eten, combineren met yoghurt, muesli, ijs of verwerken in fruitsla. Maak ook zeker eens een taart of muffins met blauwe bessen. Ook bosbessenconfituur is heerlijk.

Boter

Boter

 

Boter wordt gemaakt van melk. Om 1 kg boter te maken heb je 22 à 27 liter melk nodig. De melk wordt in een afromer ontroomd. Zo krijg je room en afgeroomde melk, die meestal verder verwerkt wordt tot melkpoeder. Aan de room wordt daarna zuursel toegevoegd. Dan wordt de melk gekarnd. Dit is het in beweging brengen van de melk. Door de beweging wordt het vet in de melk gescheiden van de rest van de melk. Van het vet wordt boter gemaakt. Wat overblijft is karnemelk, een nogal zure en vetarme drank (soms ook botermelk genoemd).
Boter bevat ten minste 82 % melkvet. Je kan boter gebruiken om te bakken of het op de boterham smeren.

Brie

Brie

 

De « brie's » vormen een grote familie van kazen die gemaakt zijn van rauwe koeienmelk. Ze komen oorspronkelijk uit de Franse Brie-regio en zijn zacht vanbinnen met een witachtige schimmelkorst. De bekendste brie is ongetwijfeld die van Meaux. Brie wordt verkregen door licht afgeroomde koeienmelk te mengen met stremsel of melkzuurfermenten. Brie heeft een romige smaak en is zachter dan camembert. Hij is lekker op de boterham of in een kaasschotel. In combinatie met gedroogd fruit of witte druiven wordt hij overheerlijk.

Broccoli

Broccoli

 

Broccoli is familie van de meer bekende bloemkool en is helemaal groen. Hij is oorspronkelijk afkomstig uit Italië, 20 jaar geleden was hij niet bekend bij ons. Nu wordt hij ook in ons land geteeld, in volle grond. Broccoli wordt gekookt of gestoomd. Wat we opeten is de centrale stengel met de bloemknoppen, die geoogst worden voor de bloei.