Weet wat je eet: ingrediënten van onze recepten

Cashewnoten

Cashewnoten

 

Cashewnoten zijn kleine, niervormige noten die aan een tropische boom groeien, onderaan de zogenaamde 'cashewappel'. Ze zijn lichtzoet van smaak en hebben een witte kleur. Ze zijn rijk aan eiwitten en kunnen dus goed dienen als vleesvervanger. Lekker uit het vuistje of om grof te hakken en over je rijstgerechten of salades te strooien.

Champignons

Champignons

 

De gekweekte champignon is een variant van de weidepaddenstoel. Champignons worden het hele jaar door geteeld op kweekbedden (compost met zwamvlokken) in speciale kamers of soms in grotten, omdat hij best groeit in een warme omgeving met weinig zuurstof

Het is eigenlijk een schimmel, maar dan wel een bijzonder lekkere soort. De witte champignon is bij ons de meest bekende. Niet elke paddenstoel is een champignon. Champignon is de naam van één soort paddenstoel.

Champignons bevatten weinig energie. Wanneer je champignons kookt moet je ze natuurlijk eerst schoonmaken. Dit doe je niet door ze in water te leggen, want ze slorpen dit water op en geven dit tijdens de bereiding ook weer af. Een champignon maak je daarom best schoon met een borsteltje.

Cheddar

Cheddar

 

Deze typisch Engelse harde kaas is afkomstig uit het gelijknamige dorp in het zuidwesten van Groot-Brittannië.

Cheddar is fel oranje, maar heeft van nature een lichtgele kleur. Al naargelang de voeding van de koeien kan de kleur echter verschillen. Daarom voegen de producenten voedingskleurstoffen toe om ervoor te zorgen dat de kazen het hele jaar door dezelfde kleur hebben zonder dat het hun smaak beïnvloedt. De kaas heeft een uitgesproken, authentieke smaak die pittiger wordt naarmate hij rijpt.

Cheddar is bijzonder lekker in sneetjes op een broodje, croque-monsieur of geraspt in gratin.

Chocolade

Chocolade

 

Chocolade kennen we van pralines, koekjes, chocolademelk. Het wordt gemaakt van cacao uit cacaobonen, afkomstig van de cacaoboom die wordt geteeld in landen rond de evenaar. Er bestaan veel soorten chocolade. Pure chocolade is chocolade in de puurste zin van het woord. Hij bestaat uit een mengeling van cacaopoeder, cacaoboter en suiker. Melkchocolade is 'pure' chocolade waaraan melkpoeder toegevoegd wordt. Witte chocolade bevat geen cacaopoeder, maar enkel suiker, cacaoboter en melkpoeder.

Citroen

Citroen

 

Een citroen is zuur van smaak. Een rijpe citroen is niet altijd geel. Ze wordt geel als ze koude nachten heeft doorgemaakt. Zowel de citroenschil als de citroen zelf bevat veel vitaminen en voedingsstoffen. Citroenen zijn rijk aan vitamine C.

Clementines

Clementines

 

Deze kleine citrusvrucht lijkt sterk op de mandarijn, is rijk aan vezels en is een bron van vitamine C. Ze heeft meestal geen pitjes, maar wel sappig vruchtvlees en een zoete smaak. Daardoor is ze het favoriete fruit van velen. Het is een typische wintervrucht met veel vitamines: een ideaal tussendoortje, maar ook heel lekker in smoothies, desserten of bij geroosterde kip.

Clementines groeien goed in het Spaanse Valencia, omdat de nachten er koud zijn en de dagen warm. Het klimaat is er optimaal voor de teelt van citrusvruchten. Dankzij de terrasteelt op de heuvelflanken wordt het regenwater beter opgevangen. Hierdoor krijg je sappige vruchten.

Conchiglioni

Conchiglioni

 

« Conchiglioni » zijn pasta's in de vorm van schelpen (« conchiglia » in het Italiaans). Men serveert ze vaak gevuld omdat hun holle vorm zich daar perfect toe leent. Met ricotta en zalm, vlees of groenten, gegratineerd … je kan er alle kanten mee uit.

Courgette

Courgette

 

Courgettes behoren tot de familie van de komkommerachtigen, net zoals meloen en uiteraard komkommer. De vruchten van de courgetteplant worden gegeten als groente. De zachte en delicate smaak van courgettes komt helemaal tot zijn recht in een gratin of een zuiders gerecht zoals ratatouille. Je kan courgette ook gegrild of rauw gebruiken in een originele salade of om soep mee te maken.

Cranberrysap

Cranberrysap

 

Cranberry- of veenbessensap is niet alleen erg lekker, het is ook een verfrissende dorstlesser die al eeuwenlang meegaat. De indianen gebruikten het sap van veenbessen als een soort medicijn om gif uit pijlwonden te laten trekken.
Bekijk zeker ook de informatie over veenbessen.