Weet wat je eet: ingrediënten van onze recepten

Ei

Ei

 

Waar het ei vandaan komt, weet iedereen. Meestal eten wij kippeneieren. Kippen leggen ongeveer 5 eieren per week, dus bijna elke dag een ei. Wij eten per jaar gemiddeld 180 eieren. Soms weet je niet dat je ei eet, omdat het ook verwerkt wordt in producten zoals koekjes, cake, pasta, ijs, brood en nog zoveel meer.

De meeste kippeneieren zijn bruin of wit. Bruine eieren komen van kippen met rode oorlellen en witte eieren van kippen met witte oorlellen.

Op elk ei dat je koopt in de winkel vind je een cijfercode terug.

THT-DCR: 01 07 : de houdbaarheidsdatum van het ei (in dit voorbeeld 1 juli)

1/BE/1118

Het eerste cijfer staat voor het houderijsysteem: - 0 = biologisch geteeld - 1 = kippen hebben vrije uitloop - 2 = uit scharrelstal, met overdekte buitenruimte

BE = land van herkomst (in dit voorbeeld België)

1118 = de cijfercode van de kippenkwekerij

Misschien zijn er in je klas kinderen die al eieren gegeten die niet van een kip, maar van een ander dier komen?