Weet wat je eet: ingrediënten van onze recepten

Garnaal

Garnaal

 

Garnalen zijn kreeftachtigen. Je vindt ze in zout en zoet water. De meeste leven in zee. Garnalen leven op een zandbodem, zodat ze zich kunnen ingraven. Zo beschermen ze zich tegen vijanden. Garnalen eten dierlijke en plantaardige resten.

De bekendste garnaal is de grijze of Noordzeegarnaal. Deze garnalen vind je meestal terug in onze 'tomaat-garnaal'.

Er bestaan nog veel andere soorten garnalen, van verschillende groottes, zoals de zoetwaterreuzengarnaal, die wel tot 32 cm groot kan worden.

Gekookte ham

Gekookte ham

 

De gekookte ham van de beste kwaliteit is de achterham van het varken. Bij ontvette ham is het zichtbare deel van het zwoerd vooraf weggesneden, waardoor de ontvette ham minder vet bevat.

Ham is heerlijk in koude schotels, als boterhambeleg en ook in gerechten zoals gegratineerde hespenrolletjes met witloof.

Gember

Gember

 

Gember is de wortelstok van een tropische plant en wordt vooral in Aziatische gerechten veel gebruikt. Verse gember wordt geschild, geraspt of in reepjes gesneden. Hij geeft een pittige, nogal doordringende smaak. Goed doseren is dus belangrijk. De smaak van gember doet het goed in gebak. Verse gember bewaar je het best in een plastic zak in de koelkast.

Gerookte zalm

Gerookte zalm

 

Bij de gerookte zalm vind je wilde en gekweekte zalm uit Alaska, Schotland, Noorwegen en Ierland. In de winkels wordt meestal gekweekte zalm verkocht. Naast de gewone vind je in de winkels ook biologisch gekweekte zalm, waarbij de kweekmethode aan strenge regels is onderworpen, zoals het niet mogen gebruiken van antibiotica.

Gerookte zalm bevat omega 3-vetzuren. Dit zijn onverzadigde vetzuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. We moeten ze dus opnemen via de voeding. Omega 3-vetzuren hebben een positief effect op onze gezondheid. Ze zijn essentieel voor de groei en de ontwikkeling van de hersenen van kinderen, verhogen de weerstand en voorkomen hart- en vaatziekten.

Glazuur

Glazuur

 

Glazuur is een decoratief, soms gekleurd, suikerlaagje dat je terugvindt op tal van bereidingen zoals patisserie en ijsjes. Glazuur bestaat meestal uit bloemsuiker, eiwit en citroen, maar er bestaan ook andere soorten met karamel of chocolade. Je kan zelfs groenten (zoals wortelen) glazuren met boter en suiker.

Griekse yoghurt

Griekse yoghurt

 

Griekse yoghurt is eigenlijk gewone yoghurt waarbij het vocht is weggefilterd. Daardoor wordt ze romiger en dikker.

Groene asperges

Groene asperges

 

Groene asperges zijn net als hun paarse en witte tegenhangers afkomstig van de aspergeplant. In tegenstelling tot witte asperges worden ze bovengronds geteeld. Dankzij het zonlicht kleuren ze groen. Vroeger at men vooral witte asperges maar vandaag worden steeds meer groene asperges gegeten. Ze zijn namelijk wat sterker en pittiger van smaak. Groene asperges zijn ook erg gebruiksvriendelijk. Zo hoef je ze minder lang te koken en nauwelijks te schillen.