Weet wat je eet: ingrediënten van onze recepten

Kaneelstokje

Kaneelstokje

 

Kaneelstokjes ontstaan doordat de schors van de tropische kaneelboom zichzelf oprolt. Kaneel is ook in poedervorm te verkrijgen.

Kaneel is één van de oudste specerijen: in de Bijbel wordt het al vermeld (kaneel was een symbool van wijsheid en de koning parfumeerde er zijn gewaden mee!). Het verspreidt een heerlijke, zoete, pittige geur en ook de smaak is tegelijk kruidig en lichtzoet. Bij ons wordt kaneel vooral gebruikt in nagerechten (vaak in combinatie met appelen), in speculaas en warme wijn. In Oost-Europa en Azië echter wordt het ook veel gebruikt in vleesgerechten.

Kappertjes

Kappertjes

 

Kappertjes zijn de ongeopende bloemknoppen van de kappertjesplant. Als ze geplukt worden zijn ze hard, bitter en oneetbaar. Ze worden daarom eerst in de zon te drogen gelegd om te verwelken en daarna in een grof zoutmengsel gezet. Daarna worden ze in bokalen bewaard in een zoutoplossing of in azijn. De kappertjesplant wordt o.a. gekweekt in Frankrijk, Italië en Spanje. Kappertjes hebben een blauwgroene kleur en een friszure smaak en worden vooral gebruikt in visgerechten, sausjes en pizza's. Gebruik ze met mate, want hun smaak is sterk!

Kerstomaat

Kerstomaat

 

Tomaten zijn vruchtgroenten of vruchten die gegeten worden als groenten. Vroeger werden tomaten goudappels genoemd. In België worden ze meestal in serres geteeld, omdat ze het graag lekker warm hebben. Tomaten bevatten veel water en lycopeen, een krachtige antioxidant die mensen beschermt tegen schadelijke stoffen.

De kerstomaat is een variant van de tomaat, het is de kleinste vorm. Ze heeft het hoogste suikergehalte van alle tomatensoorten. Ze proeft dus ook zeer zoet. Er bestaan gele, oranje en rode kerstomaatjes. Ideaal als tussendoortje, ook op een aperitief schotel, in slaatjes, op een brochette.

Kip

Kip

 

Bij kippen maken we een onderscheid tussen vleeskippen, die gebruikt worden om te braden, en legkippen, die gehouden worden voor hun eieren.
Kip - en gevogelte in het algemeen - is heel delicaat qua voedselveiligheid en moet dan ook met extra aandacht verwerkt worden in de keuken. Enkele tips:

  • leg gevogelte zo snel mogelijk na aankoop in de koelkast of diepvriezer;
  • haal het gevogelte pas vlak voor de bereiding uit de koelkast. Bij een barbecue kan je een koelbox voorzien.
  • was je handen tussendoor als je rauw vlees en groenten voorbereidt;
  • gebruik verschillende planken en messen of was tussendoor af om kip en groenten of andere ingrediënten te snijden;
  • zorg ervoor dat gevogelte tot in de kern doorbakken is.

Doordat kip zowat over heel de wereld voorkomt, zijn er ontelbare streekgerechten met kip in de hele wereldkeuken. Bovendien is kip geschikt voor zowat alle kooktechnieken: bakken, roosteren, braden, stoven, koken en wokken.

Kiwi

Kiwi

 

De kiwi's die je in de winkels vindt komen meestal uit Nieuw-Zeeland. Vooral aan de 'Bay of Plenty' (Baai van de overvloed) groeien ze goed omwille van de ideale teeltomstandigheden. Deze ligt pal aan de kust van het noordelijke eiland van Nieuw-Zeeland. De ondergrond is er heel vochtig, waardoor de kiwi's lekker sappig zijn. En het warme, subtropische klimaat zorgt voor de verkwikkend zoetzure smaak.

Kiwi's zijn een bron van vitamine C: 1 kiwi is goed voor meer dan de helft van je dagelijkse behoefte.

Knoflook

Knoflook

 

Knoflook komt oorspronkelijk uit Azië. Nu vind je knoflook vooral in landen met een warm en droog klimaat.

Knoflook is net zoals de ui een bolgewas. Dat betekent dat voor de winter energie in een bol wordt opgeslagen zodat de plant in de lente heel snel kan groeien en bloeien.

Je vindt knoflook zowel in poedervorm als vers. Knoflook is één van de meest gebruikte kruiden ter wereld.

Knolselder

Knolselder

 

Knolselder is een variant van selderij die net boven de grond een knol vormt. De knol heeft een speciale smaak: lichtjes pittig en meer uitgesproken dan die van gewone selder. De knollen zien er bruingeel uit. Binnenin is de knolselder wit. Van knolselder kan je heerlijke soep en puree maken. Knolselder is ook lekker in vleesgerechten. Hij wordt ook vaak rauw gegeten, bv. rauw geraspt in een slaatje.

Komkommer

Komkommer

 

De komkommer komt oorspronkelijk uit Afrika. Daar eten ze de komkommer om zijn sap. Hij bevat veel water en is hierdoor arm aan calorieën. De komkommer is eigenlijk een vrucht, maar hij wordt hier bij ons vooral rauw als salade gegeten. Vandaar dat wij spreken van een groente als we het over komkommer hebben.

Je kunt een komkommer ook eten zonder hem te schillen als je hem goed wast.

Koriander

Koriander

 

Koriander is een groen kruid. De blaadjes lijken sterk op platte peterselie en smaken naar citroen en anijs. Het kruid wordt meestal rauw gegeten, omdat het zijn aroma verliest wanneer het wordt verwarmd. Het doet vaak dienst als afwerking van een gerecht en wordt pas op het einde van een bereiding toegevoegd. Het is een typisch kruid van de Aziatische keuken (net zoals kerrie bijvoorbeeld) maar wordt, net als peterselie en verse munt, ook in de Noord-Afrikaanse keuken veel gebruikt.