Weet wat je eet: ingrediënten van onze recepten

Macadamianoten

Macadamianoten

 

De macadamianoot werd in 1857 ontdekt aan de oostkust van Australië en werd genoemd naar de Schotse wetenschapper John Macadam. Het is een gladde, stevige noot met een bruine schil, een witte kern en een zoete, romige smaak. De macadamianoot is ongeveer even groot als een hazelnoot. Je kan ze enkel gepeld kopen omdat het de moeilijkst te kraken noot is ter wereld. Om ze te kraken is een druk van meer dan 200 kg per cm² nodig. Het lukt je dus niet zomaar met een notenkraker! Macadamianoten geven een heerlijke smaak aan rijstgerechten en salades, maar je kan ze ook verwerken in chocolade, koekjes en ijs. Ze zijn rijk aan vitamine B1, vezels, koper en magnesium. Daarnaast fungeren ze ook als bron van kalium, fosfor, ijzer en vitamine B6. Gedroogd kan je ze vrij lang bewaren op kamertemperatuur.

Maïzena®

Maïzena®

 

Maïzena® is maïszetmeel. Zetmeel is een poederachtige stof die wordt gewonnen uit planten zoals de aardappel of maïs. Maïzena® bestaat hoofdzakelijk uit maïszetmeel waar soms aardappelzetmeel aan toegevoegd wordt. In tegenstelling tot tarwezetmeel bevatten aardappel- en maïszetmeel geen gluten. Maïzena® wordt gebruikt om sausen te binden of lichte taarten mee te bakken. Het zou bedacht zijn door een familie uit Duttlenheim, in de Elzas. Het is al sinds 1891 een gedeponeerd merk.

Mango

Mango

 

Mango is een steenvrucht en heeft een grote pit in het midden van de vrucht. De schil is glad en glanzend. Een rijpe vrucht kan groen, geel, oranje, rood of bontgekleurd zijn. Mango's smaken heel zoet en hebben stevig, sappig vruchtvlees. Je kan mango eten als voorgerecht of dessert, maar ook verwerken in fruitsalade of gerechten, bijvoorbeeld in de wok.

Mascarpone

Mascarpone

 

Mascarpone is een Italiaanse verse kaas. De kaas lijkt op een dikke room en heeft een zoete geur en smaak. In Italië vind je mascarpone vaak terug in nagerechtjes. Het wordt dan geserveerd met fruit en suiker. Mascarpone ken je zeker als bekendste ingrediënt van tiramisu.

Melk

Melk

 

Wanneer we spreken over melk bedoelen we koemelk. Er bestaat ook geitenmelk, schapenmelk, paardenmelk…

Op melkboerderijen worden koeien speciaal gekweekt omwille van hun melkproductie. Een melkkoe geeft gemiddeld 25 liter melk per dag.

Melk is een belangrijke leverancier van calcium. Calcium heb je nodig om sterke botten te vormen en voor de ontwikkeling van je gebit. Sommige kinderen en ook volwassenen zijn allergisch voor de eiwitten van koemelk of kunnen de lactose (of melksuiker) van koemelk niet goed verteren. Als alternatief kunnen zij sojadrankjes gebruiken. Sojadrankjes worden meestal verrijkt met calcium omdat deze geen calcium bevatten.

Er bestaan verschillende soorten melk. Zo heb je volle, halfvolle en magere melk. Deze indeling wordt gemaakt op basis van het vetgehalte van de melk. Zo bevatten halfvolle en magere melk minder vet dan volle melk, maar wel evenveel calcium.

Melk wordt gebruikt als drank, om sausen te bereiden, om roomijs te bereiden en nog zo veel meer.

Meloen

Meloen

 

Meloenen behoren tot de familie van de komkommerachtigen.

Meloenen groeien in warme streken zoals Zuid -Frankrijk en Spanje. Er bestaan verschillende soorten meloenen:

  • Charentais meloen: groeit vooral in de streek van Cavaillon in het zuiden van Frankrijk, daarom wordt hij ook vaak Cavaillon genoemd. Deze sappige meloen heeft zoet en stevig oranje vruchtvlees en een geelgroene schil met donkere strepen.
  • Galia meloen: komt uit Spanje, heeft geel-groen vruchtvlees en is heel sappig.
  • De watermeloen heeft rood vruchtvlees en zwarte pitjes.

Meloenen zijn populair zomerfruit. Ze bevatten veel water en zijn daarom een goede dorstlesser.Bewaar een meloen op een koele plaats, maar niet in de koelkast. Je kan meloenen sneller doen rijpen door ze op kampertemperatuur te bewaren.

Mozzarella

Mozzarella

 

Mozzarella is één van de beroemdste Italiaanse kazen. Het is een verzamelnaam voor twee soorten verse kaas. De oorspronkelijke mozzarella is vervaardigd uit de melk van de waterbuffel. Later is men ook mozzarella uit koemelk gaan maken.

Ze zijn wel volgens dezelfde wijze geproduceerd, maar hebben elk een eigen smaak. Deze kaas kan je vooral op je pizza terugvinden.

Je kent misschien ook het slaatje met tomaten, mozzarella en basilicum, dat vanuit Italië ook bij heel wat Belgen populair werd?

Muesli

Muesli

 

Muesli bestaat uit havervlokken, noten en (gedroogd) fruit, dat met melk of yoghurt wordt gegeten. In 1900 werd muesli ontwikkeld door een Zwitserse arts als dieetvoeding. Muesli is het Zwitserse woord voor 'moesje', 'papje'

Munt

Munt

 

Munt heeft een heel typisch aroma, dat tegelijk pittig en verfrissend is. Een van de eigenschappen van munt is dat het de spijsvertering bevordert. Munt heeft sterk geurende stoffen die gebruikt worden in diverse producten als smaak- en geurstof, bijvoorbeeld in snoep, thee en tandpasta. In Zuid-Europa en de Arabische landen wordt het veel in de keuken gebruikt, zoals in taboulé. In die gerechten wordt het vaak gecombineerd met komkommer, tomaten en andere zuiderse groenten. In Marokko is muntthee (na'na') de nationale drank en wordt op elk moment van de dag gedronken.