Weet wat je eet: ingrediënten van onze recepten

Olijf

Olijf

 

Olijven zijn de vruchten van de olijfboom, een stevige boom uit het Middellandse Zeegebied. Olijfbomen kunnen erg oud worden, soms wel een paar honderd jaar. De groene olijven worden geplukt voordat ze rijp zijn, terwijl de zwarte olijven vruchten zijn van dezelfde boom, maar die pas geoogst worden als ze volrijp zijn. De vrucht is zeer bitter en niet onmiddellijk geschikt voor consumptie. Om eetbaar te worden legt men de olijven eerst in een pekelbad. Zo worden de olijven minder bitter.

Olijfolie

Olijfolie

 

Olijfolie wordt gemaakt van olijven. In veel landen rond de Middellandse Zee is olijfolie al duizenden jaren van uitzonderlijk belang. Niet alleen was het een voedingsmiddel, in tijden dat er nog geen elektriciteitscentrales en gasleidingen bestonden, was het ook een energiebron voor licht in de vorm van olielampjes. Spanje, Frankrijk, Italië en Griekenland zijn de belangrijkste Europese producenten.

Olijfolie wordt gebruikt in marinades en slasausjes. Olijfolie is ook geschikt om te bakken. Olijfolie wordt als één van de gezondste oliesoorten beschouwd, omdat ze vooral onverzadigde vetten bevat.
De verschillende soorten olijfolie verschillen in geur, kleur en zuiverheid.