Weet wat je eet: ingrediënten van onze recepten

Paprika

Paprika

 

De paprika komt uit Zuid- en Midden-Amerika. In de jaren '60 werd hij ook bij ons populair. Elke kleur heeft zijn eigen smaak: de rode, gele en oranje variëteiten smaken eerder zoet, de groene is wat scherper. Dat komt omdat de groene paprika eigenlijk een onrijpe vruchtgroente is, die rood kleurt wanneer hij volledig rijp is. Paprika's worden in België in serres geteeld. Je kan paprika's koud en warm eten. Ze zijn lekker fris in een slaatje en heerlijk warm in bv. soep, ratatouille enz.

Parmezaan

Parmezaan

 

Parmezaan of Parmigiano Reggiano is een Italiaanse kaas met wereldfaam. Het is een harde kaas die wordt gemaakt op basis van koeienmelk. Sinds 1996 bezit hij een BOB ofte "beschermde oorsprongsbenaming". Dat wil zeggen dat hij enkel gemaakt mag worden in de streek van Émilie-Romagne, in Noord-Italië. Geen enkele andere kaas mag zich "parmezaan" noemen. Hij is makkelijk te herkennen omdat het merk "parmigiano reggiano" in stippellijn op de korst geschreven staat. De rijping kan 12 tot 30 maand duren en één kaas kan wel 40 kilogram wegen! Parmezaan smaakt zowel fruitig als pittig. Geraspt is hij heerlijk bij pastaschotels. In schilfers geeft hij een originele toets aan carpaccio of slaatjes.

Passievrucht

Passievrucht

 

Als je de harde schil van een passievrucht doorsnijdt, zie je dat die vol zit met eetbare pitjes. Het oranjegele vruchtvlees ruikt sterk en is tegelijkertijd sappig en geleiachtig. Het bevat veel vitamine C en vezels. Passievrucht is verfrissend en zurig van smaak, met tropische aroma's. De vrucht is lekker als je er sap van maakt, maar smaakt ook goed in een dessert of cocktail.

Peer

Peer

 

De peer is naast de appel wellicht de bekendste fruitsoort van onze streken. Net als de appel heeft de peer een klokhuis en wordt hij 'hardfruit' of 'pitfruit' genoemd. Peren zijn heel rijk aan vezels en bevatten ook vitamine C.

De bekendste perensoorten zijn:

  • Conférence: deze heel sappige peer heeft een fijne, zoete smaak. Hij is erg lekker om zo te eten.
  • Doyenné : dit is de dessertpeer bij uitstek: heel sappig, zoet en aromatisch van smaak.
  • Durondeau : deze peer heeft een uitgesproken, licht zure smaak. Heel goed te gebruiken in warme en koude bereidingen.

Bewaar peren in het groentebakje van de koelkast. Haal de peren een dag of twee voor je ze eet uit de koelkast. Zo komen alle aroma's van de peer volledig tot hun recht

Pijnboompit

Pijnboompit

 

Pijnboompitten zijn witte zaadjes die verborgen zitten tussen de schubben van de dennenappels van een dennensoort. De pitten zitten in een harde schaal. Pijnboompitten worden veel gebruikt in Italiaanse gerechten, zoals pesto, maar ook (licht geroosterd) in salades.

Pistachenoten

Pistachenoten

 

Pistachenoten zijn groene, ovale nootjes in een bruin vliesje. Ze hangen in trossen aan de loofboom. Wanneer ze volgroeid zijn, splijt het vliesje open en krijg je het typische sneetje in de schaal. De pistachenoot is familie van de walnoot en is lekker als snack of tussendoortje. In het Midden-Oosten worden de noten echter ook gebruikt om mee te koken en te bakken.

Pitabroodje

Pitabroodje

 

Een pitabroodje is een plat rond broodje afkomstig uit het Midden-Oosten, Griekenland en Turkije dat wordt doorgesneden om op te vullen met vlees (meestal gyros of shoarmavlees) en/of salade. Soms wordt het broodje zelfs ter vervanging van een bord gebruikt en wordt een gerecht zo op het opengesneden broodje geserveerd. Pitabroodjes worden gemaakt van een mengeling van onder andere bloem, water, gist en een snuifje zout. Om de broodjes op te warmen kan je ze een aantal minuten in een warme oven leggen of gewoon in een broodrooster steken.

Het pitabroodje wordt in verschillende landen gegeten, maar verschilt van naam. In Turkije heet het broodje niet pita maar "pide" en in India heet de variant hierop "naan".

Pompoen

Pompoen

 

De pompoen is een typische herfstgroente van bij ons. Deze komkommerachtige plant is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika en Azië en is familie van de meloen, watermeloen en natuurlijk de komkommer.

We kennen verschillende manieren om pompoen te eten. Denk maar aan pompoensoep, pompoenpuree,... en zelfs pompoenfrietjes. Pompoenpitten kunnen gegrild gebruikt worden in salades.

Pompoenen kunnen ook dienen als versiering, zoals de uitgeholde pompoen bij Halloween. Soms worden er zelfs wedstrijden gehouden om de grootste pompoenen te kweken.

Prei

Prei

 

Prei is net zoals wortelen en selder een groente uit volle grond. Het is een typische herfst- en wintergroente, ook al wordt ze ononderbroken geteeld en is ze bijna het hele jaar door beschikbaar in België. Prei wordt vaak gebruikt in soep, puree, quiches of in de wok.