Weet wat je eet: ingrediënten van onze recepten

Radijs

Radijs

 

Radijsjes kunnen zowel rond als langwerpig zijn. Ze worden meestal rauw gegeten. Dit kan als hapje met een dipsausje of samen met platte kaas op een boterham.

Rapen

Rapen

 

Rapen maken deel uit van de koolfamilie en ze bestaan in allerlei vormen (langwerpig, rond, afgeplat) en kleuren (geel, grijs, paarsachtig, oranje, zwart). Voor de komst van de aardappel was de raap, zoals zoveel andere 'vergeten groenten', onmisbaar in onze keuken. Hij is rijk aan vezels, een bron van vitamine C en bovendien eenvoudig te bereiden en vrij goedkoop. Rapen kan je koken, stomen, in puree verwerken, frituren, opvullen enzovoort. Je bewaart ze het best in een papieren zak, op een koele plaats zoals de koelkast of de kelder.

Ricotta

Ricotta

 

Ricotta is een Italiaanse verse kaas met een wat korrelige structuur. Hij wordt gemaakt door de wei (dunne zoete vloeistof) die overblijft bij de productie van harde kazen (provolone, parmezaan ...) 2 keer te koken.

Ricotta betekent letterlijk 'nog eens gekookt worden'. Deze zachte kaas past in verschillende bereidingen, van voor- tot nagerecht, zowel hartig als zoet: sausen, vullingen, gratin, lasagne ...

Rietsuiker

Rietsuiker

 

Rietsuiker wordt gewonnen uit suikerriet, een plant met een zeer lange stengel, die behoort tot de grassenfamilie. Ze verdraagt geen koude en wordt dan ook enkel in tropische regio's gekweekt. De smaak van rietsuiker is iets meer uitgesproken dan die van witte suiker. Hij kan blond of eerder rossig van kleur zijn, afhankelijk van de raffineringsgraad. Hoe meer een suiker gezuiverd is, hoe witter hij is. Men kan suiker ook uit heel wat andere producten winnen. Denk maar aan suikerbiet, agave, ahorn, palm of zelfs de kokosboom.

Rijst

Rijst

 

Als we aan rijst denken, denken we meteen aan China. Nochtans is rijst de dagelijkse basisvoeding voor 75% van de wereldbevolking. Er zijn drie grote groepen.

De gewone langkorrelrijst wordt het meest gebruikt. Basmatirijst is een voorbeeld van langgraanrijst en deze kleeft wel licht en is daardoor ideaal voor oosterse gerechten. Er bestaat ook rijst met een ronde of korte korrel, zoals risottorijst. Risotto is een traditionele Italiaanse bereiding met rijst die eerst wordt gebakken en daarna heel zachtjes gekookt in bouillon. Tenslotte heb je rijst met een middellange korrel, zoals Carolinarijst. Na het koken wordt deze rijst minder droog en wit. Deze rijst is ideaal voor desserten als rijstpap, rijsttaart...

Risoni

Risoni

 

Je zou kunnen denken dat risoni een rijstvariëteit is, maar het is in feite een soort pasta … in de vorm van rijstkorrels. Risoni wordt vaak in de Italiaanse keuken gebruikt, maar je vindt het ook terug in Griekenland en het Midden-Oosten. De naam verschilt van land tot land. Risono wordt ook orzo, riso, puntalette of zelfs vogeltongen genoemd! Je kan het toevoegen aan soep in de plaats van lettertjes, gebruiken in slaatjes of risotto, of simpelweg als garnituur.

 

Risottorijst

Risottorijst

 

Risottorijst heeft een ronde korrel, is rijk aan zetmeel en is niet voorgekookt. De meest gekende en meest geliefde variëteiten zijn de Arborio en de Carnaroli. Beiden worden geteeld in de Italiaanse Po-vlakte. Een goede risotto maak je door de rijst eerst aan te bakken met wat vetstof en uien. Daarna giet je een beetje witte wijn over de rijst, gevolgd door kleine hoeveelheden bouillon (van vlees, vis …) en dit ongeveer 18 minuten lang.

Rode biet

Rode biet

 

Rode biet is een wortelgroente die familie is van de suikerbiet. De groente heeft een lichte aardesmaak en is rijk aan vezels en bevat foliumzuur. Je kan bieten stomen (in blokjes of in schijfjes), rauw (geraspt) eten of ze persen tot sap (bv. in combinatie met appel- of wortelsap). Vaak worden ze al klaargemaakt (gestoomd) verkocht.  De rode biet is ook het hoofdingrediënt van de Russische rode bietensoep "borsjtsj".

Room

Room

 

Room krijg je door verse melk af te romen. Het hoofdbestanddeel van room is namelijk melkvet, dat bij onbewerkte melk vanzelf komt bovendrijven. Room wordt vaak gebruikt om gerechten een romige toets te geven en om scherpe smaken zachter te maken. Ook in desserten vind je heel vaak room terug.

Slagroom krijg je door de room op te kloppen. Dat gaat het best met volle room met een hoog vetgehalte (35 à 40 %). Voor soepen, koude sausen of voor een romige toets kan je lichtere room gebruiken. Zo beperk je het aantal calorieën.

Rozijnen

Rozijnen

 

Rozijnen zijn druiven die in tros werden gedroogd in de zon. Zo kregen ze een donkerdere kleur en een gerimpeld uitzicht. Vervolgens werden ze van de trossen gehaald en van hun steeltjes ontdaan. Er bestaan zowel blonde als donkere rozijnen. Door het drogen hebben rozijnen een zoetere smaak dan de oorspronkelijke druiven. Je kan ze gewoon eten of in gerechten gebruiken (vaak in gebak en andere zoete gerechten). Ze zijn een lekker zoet, gezond tussendoortje.

Rucola

Rucola

 

Rucola (ook wel raketsla, roquette of notensla genoemd) is een bladgroente met een pittige smaak. Rucola vind je het hele jaar door in de winkel. Ze wordt meerdere keren per jaar geoogst en gezaaid op dezelfde volle grond onder tunnels. Daardoor is rucola krokanter dan andere sla: ze wordt niet in serres gekweekt, maar in de open lucht waar het 's nachts kouder is.

Rucola is lekker op pizza, in salades en pasta's, pesto of puree. De groente is bekend van de Italiaanse keuken, maar is de laatste jaren ook bij ons helemaal in.