Weet wat je eet: ingrediënten van onze recepten

Scheutjes

Scheutjes

 

Prei, rode biet, radijs ... zijn lekkere groenten, maar ook de scheuten zijn erg lekker. Scheutjes ontstaan als de zaden van de groenten een waterdouche krijgen en gaan kiemen. Na ongeveer 2 weken groeien kunnen de scheutjes geoogst worden. Scheutjes mogen niet in contact komen met daglicht, want dan worden ze groen en smaken ze bitterder. Als de scheuten volledig gekiemd zijn, worden ze gewassen en verpakt, waarna ze naar de winkel vertrekken.

In scheuten zitten meer voedingsstoffen dan in de volwassen planten: bijvoorbeeld mineralen, zoals calcium, ijzer en kalium. Scheutjes worden vaak gebruikt in slaatjes, op aperitiefhapjes, op de boterham ... Ze geven er een frisse, knapperige toets aan.

Seitan

Seitan

 

Seitan is een oorspronkelijk Aziatische vleesvervanger (zoals tofoe of quorn). Het bestaat uit tarwe-eiwitten die vaak gekookt worden in een bouillon op basis van sojasaus, gember en andere specerijen, waaraan het zijn bruine kleur dankt. Het is te koop in veel verschillende vormen: blokjes, reepjes of gehakt. Men kan vlees in heel wat recepten door seitan vervangen: chili sin carne, bolognesesaus, wok … Voor het naar de hele wereld werd uitgevoerd, waren de boeddhistische monniken de grootste seitaneters. Het bevat veel eiwitten, weinig vet en geen cholesterol.

 

Sinaasappel

Sinaasappel

 

De sinaasappels die we bij ons vinden komen in de winter uit Spanje (met de vrachtwagen) en in de zomer uit Zuid-Afrika (wanneer het daar winter is). Ze genieten er van het milde klimaat, altijd zonnig en zelfs 's winters niet al te koud.

Sinaasappels hebben een oranje kleur, ze behoren tot citrusvruchten en bevatten veel vitamine C. Het vruchtvlees heeft een lichtoranje kleur en smaakt zoet. We kennen twee grote soorten: de 'eetappelsienen' gebruiken we om zo te eten; perssinaasappels gebruiken we, zoals de naam al doet vermoeden, om er sinaasappelsap uit te persen.

Sjalot

Sjalot

 

De sjalot lijkt op een kleine, langwerpige ui. Sjalotten worden gezaaid in het eerste jaar, in de nazomer worden hieruit 'plantsjalotten' geoogst, die de lente nadien terug in de grond geplant worden. Aan iedere plant groeien dan meerdere bollen (in tegenstelling tot uien, waar elke plant een enkele bol vormt). De sjalot heeft een fijnere smaak dan een ui. Je kan sjalotten fruiten, in salades vermengen, stoven bij groenten of in ovenschotels. Verder zijn sjalotjes lekker met alle soorten vlees- of visgerechten. Een heerlijke combinatie is sjalot met tijm, rozemarijn en honing.

Sla

Sla

 

Sla is een van de meeste gebruikte groenten in onze keuken. Het is een groente van bij ons. Kropsla is de bekendste soort. IJsbergsla is een ronde compacte slasoort met zachte, krokante bladeren. Eikenbladsla lijkt zoals de naam het doet vermoeden op eikenbladeren met een herfstkleurtje. Raketsla of rucola wordt vaak in Italiaanse slaatjes als smaakversterker gebruikt. Nog andere slasoorten die vaak als rauwkost gegeten worden zijn veldsla en waterkers.

Speculaas

Speculaas

 

Speculaas doet vooral denken aan de periode rond het sinterklaasfeest, maar de koek wordt het hele jaar door gegeten. Hij is vooral populair in België en Nederland. Speculaas maak je doorgaans van bloem, bruine suiker, boter en speculaaskruiden. Maar in de kruiden kan je veel variëren. Ondertussen is er ook al een smeerbare variant van speculaas op de markt voor op de boterham: speculoospasta.

Spinazie

Spinazie

 

Spinazie is een bladgroente die onder glas geteeld wordt en daardoor het hele jaar door te verkrijgen is. Spinazie is rijk aan vezels, vitamine C en foliumzuur. Het is ook een bron van vitamines B2 en E, kalium en magnesium. Met spinazie kan je verschillende kanten uit. Je kan het rauw verwerken in salades of zelfs gebruiken als broodbeleg. Maar natuurlijk kan je spinazie ook wokken, koken of stoven. Verse spinazie maak je beter meteen klaar op de dag van aankoop, want het is een groente die zeer snel uitdroogt en bijgevolg haar frisheid verliest.

Spruiten

Spruiten

 

Spruiten zijn minikooltjes met een licht bittere smaak. Ze groeien in de 'oksels' van de stengels van de plant. Ze zijn niet bij iedereen even populair, nochtans zijn het heel voedzame smaakbommetjes. Traditioneel worden ze eerst gekookt en dan nog even gestoofd in wat boter. Het is een typische wintergroente die vaak gebruikt wordt in stoofpotjes of stamppot. Leuk weetje: ze zijn typisch Belgisch en heten in het Engels dan ook 'Brussels sprouts'.

Surimi

Surimi

 

Surimi vind je meestal in staafjes of snippers. Het smaakt naar en lijkt wat op krab, maar wordt gemaakt van verschillende soorten witte vis. Daardoor is het een stuk goedkoper dan krab, maar daarom niet minder lekker of voedzaam. Surimi is lekker zo als snack (met of zonder een sausje) of in een slaatje.