Weet wat je eet: ingrediënten van onze recepten

Tomaat

Tomaat

 

Tomaat is de zomergroente (of -vrucht) bij uitstek. Vroeger werden tomaten goudappels genoemd. In België worden ze meestal in serres geteeld. Tomaten bewaar je het best in de kelder of in een fruitkorf, zo komt de smaak het best tot zijn recht. Met tomaat kan je je culinaire verbeelding de vrije loop laten. Ze fleurt je salades op, is lekker gevuld en smaakt ook heerlijk in warme bereidingen. Bovendien bevat tomaat lycopeen, een krachtige antioxidant die ons lichaam beschermt tegen schadelijke stoffen.

Tomenade

Tomenade

 

Tomenade, ook wel tomatentapenade genoemd, is een soort dikke saus op basis van zongedroogde tomaten, kruiden en andere ingrediënten die je naar keuze kan toevoegen, zoals uien of kappertjes. Tomenade wordt vaak gebruikt in onze Europese keuken, bijvoorbeeld op toastjes bij het aperitief, op de boterham of in pastasaus.

Tortillawraps

Tortillawraps

 

Een tortilla is een soort ongezuurde pannenkoek, gemaakt van maïs- of tarwemeel. Ze worden vooral gebruikt in de Mexicaanse keuken. Wij gebruiken ze vooral om met verschillende etenswaren op te vullen. Net zoals een boterham met beleg.

Tuinkers

Tuinkers

 

Tuinkers is een grasachtige plant met piepkleine blaadjes op fijne steeltjes. Tuinkers is rijk aan vitamine C en E, calcium, ijzer en mangaan. Voor hij zijn weg naar de keuken vond, werd hij gekweekt voor zijn geneeskrachtige werking. Nu wordt tuinkers vooral rauw gebruikt voor extra smaak.

Zijn pittige, aromatische smaak doet het erg goed in salades en op een broodje. Tuinkers kan je ook warm verwerken in soep of als bijgerecht bij vis.