Weet wat je eet: ingrediënten van onze recepten

Vanille

Vanille

 

De vanilleplant komt oorspronkelijk uit Mexico. Deze klimplant uit de familie der orchideeën geeft bloemen met een zoete, zwoele geur. De Azteken gebruikten de vanillebonen als ruilmiddel om belastingen aan hun koning te betalen. Het was ook een grondstof voor parfum en thee.

Zodra de bloem van de vanilleplant is uitgebloeid, groeit vanuit het hart een vanillestok met daarin zaadjes waarin de typische vanillesmaak zit. Vanillestokjes worden geoogst voordat de peulen helemaal rijp zijn, anders zouden ze open knappen en de zaadjes eruit springen. De langste vanillestokjes zijn de beste. Ze moeten dik, glanzend, vettig en geurig zijn. Vanille wordt vooral gebruikt voor zoete gerechten: ijs, gebak, sauzen…

Veenbessen

Veenbessen

 

De veenbes is een bosbes en bestaat in twee varianten: de grote veenbes, ook wel cranberry genoemd, en de kleine veenbes. Veenbessen zijn lichtrood tot donkerrood van kleur en zijn een bron van vitamine C. Omwille van hun bitter-zure smaak worden ze meestal verwerkt met wat suiker. Veenbessen worden vaak gebruikt voor gebak en taarten of er wordt compote van gemaakt (typisch bij wild en kalkoen).

Veldsla

Veldsla

 

Veldsla heeft een pittige en wat nootachtige smaak. Ze is lekker rauw (bv. met wat rauw witloof en mayonaise) of gestoofd (bv. bij gebakken vis of kip). In tegenstelling tot de meeste andere slasoorten is veldsla een echte wintergroente.

Venkel

Venkel

 

Venkel behoort tot de familie van de schermbloemige (Umbelliferae). Venkel bestaat uit een samengegroeide laag van verdikt blad die geconsumeerd wordt. Het jonge groen, de zogenaamde veertjes, worden soms gebruikt als garnering of als kruiden in salades en vissoepen.

Verse kaas of plattekaas

Verse kaas of plattekaas

 

'Plattekaas', verse kaas dus, is de meest eenvoudige kaasbereiding en het beginstadium van elke kaas. Aan melk wordt stremsel toegevoegd waardoor wrongel bekomen wordt. Wrongel is de dikke massa die hierdoor gevormd wordt, bestaande uit kleine stukjes ter grote van een erwt. Door die wrongel te laten uitlekken, krijg je plattekaas en wei (waterachtig vocht).

Lekker op de boterham, klassiek met radijsjes, maar ook als ontbijt met muesli en/of vers fruit.

Volkorenbrood

Volkorenbrood

 

Volkorenbrood wordt gebakken met volkorenmeel, afkomstig uit tarwe waar de zemelen niet uitgezeefd worden, zoals dat wel gebeurt met meel voor wit brood. Een volkorenbrood bevat zo veel voedingsvezels, die de darmwerking stimuleren