Weet wat je eet: ingrediënten van onze recepten

Zalm

Zalm

 

Zalm kan van 75 cm tot 1,5 m groot worden. Deze vis kwam oorspronkelijk alleen in de noordelijke wateren voor. De meeste zalm wordt tegenwoordig gekweekt, waarbij de natuur zoveel mogelijk wordt nagebootst. In Noorwegen heeft men complete meren en fjorden afgesloten om zalm te kunnen kweken. Zalm is een vette vis. Vette vis is goed voor hart en bloedvaten, het bevat veel omega-3 vetzuren.

Zelfrijzende bloem

Zelfrijzende bloem

 

Zelfrijzende bloem bestaat gewoon uit bloem gemengd met chemische gist (of "rijsmiddel") van goede kwaliteit. Dat wil zeggen dat je geen gist meer aan de bereiding hoeft toe te voegen om het deeg te doen rijzen. Zelfrijzende bloem is zeer geschikt voor het maken van patisserie zoals taarten, cakes, muffins, pannenkoeken enz. Voor het bakken van brood gebruik je echter best gewone bloem.

 

Zonnebloempitten

Zonnebloempitten

 

Zonnebloempitten zijn de zaden van de zonnebloem. Steek ze in de grond en er groeit een nieuwe bloem uit, maar ze zijn ook lekker om op te eten. Al duizenden jaren wordt dit gedaan, oorspronkelijk in Mexico en Peru. Zonnebloempitten zijn pittig van smaak en rijk aan vezels en onverzadigde vetzuren. Er wordt ook zonnebloemolie van gemaakt.

Zure room

Zure room

 

Zure room wordt gemaakt van room waar melkzuurbacteriën aan toegevoegd worden. Die zorgen voor een licht zurige smaak. Daardoor wordt de room ook dikker.

Als je zure room verwarmt, gaat die vaak schiften en verliest hij zijn zure smaak. Deze room komt dan ook het best tot zijn recht in koude bereidingen zoals aperitiefglaasjes, op aardappelen in de schil, bij gerookte zalm …